На Івано-Франківщині створили «Дорогу смаку Прикарпаття»


На Івано-Франківщині створили «Дорогу смаку Прикарпаття»
На території Івано-Франківської області триває робота над формуванням мережі гастрономічних маршрутів
Так, сьогодні, 2 вересня 2020 р. відбулися установчі збори громадської спілки «Дороги смаку Прикарпаття», яка має на меті об’єднати виробників традиційних локальних продуктів, заклади харчування, розміщення та інших операторів туристичного ринку Івано-Франківщини у мережу гастрономічних маршрутів з однойменною назвою.
«Дороги смаку Прикарпаття» - є одним із елементів ініціативи проєкту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні», спрямованого на розвиток загальнонаціональної мережі еногастрономічних маршрутів «Дороги вина та смаку України».
Завданням проєкту є впровадження системи географічних зазначень у сегменті виноробства та виробництва локальних продуктів харчування на всій території України. Його реалізація дасть змогу ввести систему контролю якості, привести українське законодавство у відповідність до європейського, що тільки посилить процес популяризації внутрішнього туризму країни.
Метою Дороги є інтегрування пропозицій виробників традиційних локальних продуктів, зокрема продуктів харчування із зареєстрованим зазначенням походження (географічним зазначенням) у систему туристичного ринку через формування нової гастротуристичної пропозиції з акцентом на гастрономічні традиції Гуцульщини, Бойківщини, Покуття.
На установчому засіданні було обрано голову правління, нею стала Ірина Фіщук, - засновниця сімейної ресторації «Світлиця Мулярових».
Зазначимо, що розробка гастромаршрутів здійснюється за активної підтримки обласної та міської влад, а також суб’єктів туристичної сфери.

 

 

Інформаційна довідка

Проект Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні»

Завданням  проєкту є впровадження системи географічних зазначень  у сегменті виноробства та виробництва локальних продуктів харчування на всій території України. Це дасть змогу ввести систему контролю якості, а також привести українське законодавство у відповідність до європейського. Географічні зазначення допомогли здобути світову славу продуктам як-от шампанське, коньяк, сири рокфор, пармезан і багато інших. В Україні статус продукту з географічним зазначенням (захищеним зазначенням походження) вже здобула «Гуцульська овеча бриндзя», крім того до на завершальній стадії реєстрації знаходяться «Гуцульська коров’яча бриндза», «Херсонський  кавун», «Мелітопольська черешня», готуються до реєстрації бессарабські та закарпатські вина, закарпатський мед.

Кінцевою метою Проєкту Європейської Комісії є сприяння розвитку сільських територій в Україні, у цьому випадку, через підвищення конкурентоспроможності місцевих виробників, диверсифікацію виробництва та розвиток туризму на сільських територіях. 

«Гастрономічні маршрути» - інноваційний для України туристичний продукт, з високим потенціалом сприяння розвитку сільських територій: через підтримку виробників продуктів з географічним зазначенням та традиційних продуктів, збереження, зміцнення біорізноманіття та культурної спадщини місцевих спільнот; шляхом інтегрованого розвитку агровиробництва та туризму, що забезпечує диверсифікацію виробничої діяльності в сільській місцевості та залучення додаткових фінансових надходжень від туристів та інвесторів.

Ґрунтуючись на міжнародному досвіді гастрономічні маршрути поділяються на декілька типів: «Дороги Вина», «Дороги Смаку», «Дороги Вина та Смаку». Вони виступають інструментами для створення та комерціалізації еногастрономічних маршрутів як туристичної пропозиції. Саме такий досвід розбудови еногастрономічного туризму запозичено для розвитку в Україні.

У межах пілотного проєкту  «Дороги Вина та Смаку Придунайської Бессарабії»,  а також   «Дороги  Вина та Смаку Закарпаття», та «Дороги смаку Прикарпаття» відбувається створення еногастрономічних та гастрономічних дестинацій, окремих локацій та конкретних  маршрутів, їх стандартизація, відпрацювання ефективного механізму взаємодії громадськості, бізнесу та влади задля їх розвитку. Надається технічна допомога місцевим виробникам, закладам харчування з просування локальної кухні, об’єктам  розміщення та іншим потенційним учасникам гастрономічного маршруту зі створення гастрономічної туристичної пропозиції та її маркетингового позиціонування. 

Також, розпочато створення єдиного всеукраїнського  інтернет-порталу, який міститиме  інформацію щодо створених  «Доріг  Вина та Смаку України» та  їх  учасників – національних виробників локальної традиційної продукції, які готові відкрити свої підприємства для відвідування. Отже, кожен  потенційний відвідувач зможе обрати собі напрямок подорожі та скласти до неї винно-гастрономічну чи суто гастрономічну, карту, а також, отримати гарантію харчової безпеки на маршруті. Усе це сприятиме збільшенню туристичних потоків на сільські території, підвищенню попиту на місцеву продукцію та розвитку регіонів.

установчі збори громадської спілки «Дороги смаку Прикарпаття»установчі збори громадської спілки «Дороги смаку Прикарпаття»установчі збори громадської спілки «Дороги смаку Прикарпаття»

Інші новини